Wat is dat en wanneer heeft u daar recht op?

Sinds 1 juli 2015 heeft u volgens de wet recht op een zogenaamde transitievergoeding, als u ontslagen wordt na een dienstverband van twee jaar of langer. Er is een duidelijk verschil met wat vroeger de kantonrechtersformule werd genoemd. De kantonrechtersformule is niet altijd van toepassing terwijl u bijna altijd recht heeft op de transitievergoeding.

In situaties waar de werkgever onvoldoende grond heeft om u te ontslaan is de transitievergoeding een soort van minimum en in deze situatie is er een aanzienlijk hogere ontslagvergoeding te bedingen met uw werkgever. Je zou kunnen stellen, hoe minder verwijtbaar uw ontslag hoe hoger de ontslagvergoeding.

Hoe bereken je de transitievergoeding?

Hier gelden een aantal formules / rekenregels voor. Zie rekenvoorbeeld transitievergoeding. Ook kunt u onze berekeningsmodule downloaden om uw eigen situatie inzichtelijk te maken.

Hogere transitievergoeding voor vijftigplussers

Bent u ouder dan 50 jaar en meer dan 10 jaar in dienst bij uw werkgever dan heeft u recht op een hogere transitievergoeding. De dienstjaren na uw 50ste verjaardag tellen bij de transitievergoeding als één maandsalaris. Maar let op: dit recht heeft u alleen als u werkzaam bent bij een werkgever die 25 of meer werknemers in dienst heeft.

Geen recht op transitievergoeding bij ernstig verwijtbaar gedrag

In sommige situaties heeft u geen recht op een transitievergoeding. Als u ontslagen wordt vanwege ernstig verwijtbaar handelen. Bijvoorbeeld diefstal. Ook in een aantal andere bijzondere situaties heeft u als werknemer geen recht op een transitievergoeding.

Hogere vergoeding mogelijk bij verwijtbare werkgever

Als uw werkgever geen geldige ontslagreden heeft of op een andere manier verwijtbaar heeft gehandeld, dan is de kans groot dat u aanspraak kunt maken op een hogere vergoeding dan alleen de transitievergoeding.

Neem vrijblijvend contact op voor een kosteloos eerste gesprek of download eerst onze berekeningsmodule.